Nivelul scăzut de zahăr din alimentația bebelușilor și a copiilor mici ar putea prezice șansele acestora de a dezvolta diabet de tip 2 și hipertensiune arterială mai târziu în viață.
Cercetători de la University of Southern California, University of California, Berkeley (SUA), și McGill University (Canada) au folosit o bază de date de cercetare din Marea Britanie pentru a investiga efectele pe termen lung ale consumului de zahăr în primii ani de viață. Analizând datele a 60.183 de persoane născute între 1951 și 1956, echipa a evaluat legătura dintre sănătate și raționalizarea zahărului din perioada de război, o restricție care s-a încheiat în Marea Britanie în 1953. Acest moment i-a oferit echipei un reper de „înainte și după” pentru comparație.
Între ianuarie 1940 și 1953, adulții britanici erau limitați la 41 de grame de zahăr pe zi, iar copiii sub doi ani nu aveau voie să consume zahăr. După ridicarea restricțiilor, consumul de zahăr a crescut din nou brusc.
„Studierea efectelor pe termen lung ale zahărului adăugat asupra sănătății este dificilă, deoarece este greu să găsim situații în care oamenii sunt expuși aleatoriu la medii nutriționale diferite în primii ani de viață și să-i urmărim timp de 50-60 de ani”, spune economista Tadeja Gracner, de la University of Southern California.
„Sfârșitul raționalizării ne-a oferit un experiment natural nou pentru a depăși aceste probleme”, a notat ea, citată de Science Alert.
Conform datelor, copiii care au fost supuși raționalizării zahărului în primele 1.000 de zile de viață, începând dinainte de naștere, aveau, în medie, un risc cu 35% mai mic de a dezvolta diabet de tip 2 la maturitate și un risc cu 20% mai mic de a dezvolta hipertensiune. Chiar și în cazurile în care raționalizarea s-a încheiat în timp ce bebelușii erau încă în uter, riscul era considerabil mai mic, contribuind cu o treime la reducerea riscului. În plus, atunci când apăreau afecțiuni de sănătate, debutul acestora era întârziat pentru cei al căror consum de zahăr fusese restricționat devreme în viață.
„Interesant este că nivelurile de zahăr permise în perioada de raționalizare reflectă recomandările de astăzi. Studiul nostru sugerează că dacă părinții ar urma aceste recomandări, ar putea aduce beneficii semnificative pentru sănătatea copiilor lor”, spune economista Claire Boone, de la Universitatea McGill.
Deși rezultatele sunt remarcabile, ele nu sunt suficiente pentru a demonstra o cauzalitate directă între nivelul scăzut de zahăr și riscul de boli cronice. Deși cercetătorii au luat în considerare mai mulți factori, britanicii au experimentat diverse schimbări culturale începând cu anii 1950, nu doar modificarea aportului de zahăr.
Cu toate acestea, există dovezi clare că expunerea la zahăr devreme în viață, chiar și înainte de naștere, are un impact major. În continuare, cercetătorii doresc să studieze posibilele legături dintre zahăr și alte boli, precum cancerul.
„Zahărul în primele etape de viață este noul tutun și ar trebui să-l tratăm ca atare, obligând companiile alimentare să reformuleze alimentele pentru bebeluși cu opțiuni mai sănătoase. Ar trebui, de asemenea, să taxăm și să reglementăm marketingul alimentelor cu zahăr destinate copiilor”, spune economistul Paul Gertler, de la University of California, Berkeley.
Cercetarea a fost publicată în revista Science.
Un studiu a descoperit că sistemele GPS induc în eroare șoferii
Un nou studiu a legat pierderea mirosului de peste 100 de boli
Cum să te faci bine mai repede când ai gripă? Iată ce spune știința!